Pescuit marin
Pescuit amenajari piscicole
Dunarea si Delta Dunarii
Pescuit subacvatic
Pesti marini
Pesti de apa dulce

Momeli si nade de pescuit
Monturi pentru pescuit
Noduri pentru pescuit
Stiati ca ...?

Undite (fixe)
Vergi
Mulinete
Fire
Naluci
Accesorii
Trusa pentru pescuit
Ambarcatiuni pescuit

Legea nr.192 din
19 aprilie 2001

Completarea Legii
nr.192/2001

Meteo
Solunar pescuit

Aspicuri din peste
Budinci si aluaturi cu peste
Ciorbe si borsuri pescaresti
Conserve de peste
Fructe de mare
Gustari din peste
Peste la cuptor
Peste la gratar
Marinate cu peste
Peste prajit
Piftii din peste
Plachie de peste
Preparate din broaste
Preparate din raci
Preparate diverse
Rasol de peste
Salate din peste
Saramuri de peste
Sosuri pentru peste
Tocaturi din peste

 

Home > Pescuit in apa dulce > Crapul


Crap Cu Solzi Crap Oglinda


Face parte din familia Cyprinidae si se gaseste in aproape toate apele din Romania, mai putin in apele de munte. Este un peste robust, puternic si viclean, cu gura carnoasa si doua perechi de mustati pe buza superioara, dintre care prima pereche are organe mici, urmate de doua mustati mari, asezate spre colturile gurii.
Caracteristici – de regula, are spatele de la verzui inchis pana la cenusiu, cu lateralele argintii sau galbui. In bazinele piscicole cu inmultire controlata culorile acestui peste sunt mai albicioase, estompate fata de nuantele inchise care le gasim la pestii din mediul natural – salbatic.
Este un peste extrem de sensibil la factorii externi si trebuie nadit indelungat in acelasi loc pentru a fi atras. Nada folosita poate consta in: grau, porumb in lapte sau fiert, cartofi fierti sau rame de tot felul – albe (de pamant), rosii de gunoi (balegar), negre (de mal). Sunt eficiente si aromele si aditivii cu anason, vanilie, rom, fructe (mixture cu adaosuri pe baza de capsuna si dulci), precum si laptele praf care atrage pestii prin norul eliberat in apa. Momelile vor avea acelasi continut ca si nada.
Sunt interzise miscarile vergii deoarece crapul are un simt de conservare foarte ascutit si riscam astfel sa se ascunda.
Rase de crap de cultura:
rasa cu solzi (rasa “Lausitz”) – sau crapul romanesc are corpul acoperit in intregime cu solzi, iar inaltimea corpului reprezinta 35-40% din lungime;
rasa cu solzi incompleti (rasa “Galitiana”) – poate avea solzi de-a lungul liniei laterale si pe marginile corpului. Se gasesc exemplare si cu trei randuri de solzi pe spate, un rand pe linia mediana si cativa de-a lungul marginii dorsale. Crapul regal sau Salonta are solzii dispusi pe marginile corpului, lipsindu-i cei de pe linia laterala;
rasa golasa (rasa “Aischgrund”) – degenerate prin consangvinizare, specie cunoscuta si sub denumirea Toplles, nu au solzi deloc;
crapul de frasinet – are stabilitate biologica permanenta si un ritm de crestere foarte mare. Se recunoaste dupa “ghebul” ce porneste dupa linia capului si inaltimea corpului ce depaseste 60% din lungime;
Sangerul – atinge lungimi de pana la 1 metru si greutate de peste 26 kg. Este un bun consummator de fitoplancton.
Novacul – sau Aristita are dimensiuni cuprinse intre 40 cm si 1 m si greutate de 5 la 15 kg. Difera de celelalte exemplare prin forma capului si a gurii, prin forma corpului si prin carena ventrala. Are un colorit propriu, murder, cu spatele maroniu-verzuisi corpul acoperit cu pete neregulate.
Cteno – cunoscut sub numele de Amurul Alb sau Crap Chinezesc. Are forma alungita, ii lipseste carena de pe abdomen, aripa dorsala este mai scurta iar gura se afla sub linia mediana. Culoarea poate fi de la gri cenusiu la verzui sidefat, cu partile laterale argintii si abdomenul alb. Se hraneste cu material vegetal, format din plante acvatice, lastari de stuff sau papura, dar si viermisori, larve de insecte, rame si chiar pestisori mici.




Crap Piele Crap Salbatic

Amur Alb Cteno Cosas
(Ctenopharyngodon Idella)


Ustensile folosite pentru captura:
Lansetele cu crosa lunga si de constructie speciala sunt extreme de eficiente prin lungimea manerului si pozitionarea mandrinei de prindere a mulinetei, permitand o aruncare cu ambele maini. Sunt preferate constructiile din carbon cu inele speciale care nu deterioreaza firul si nu opun rezistenta prin frecare in timpul aruncarii, permitand si plumbaj mai greu, precum si mandrinele tot din carbon. Lungimea poate fi cuprinsa intre 3,30 m – 3,90 m iar gramajul plumbului intre 80 – 110 g.
Lansetelor cu inscriptionarea de 2 1/2 lbs le corespunde puterea de lansare de 80 g, celor de 2 3/4 lbs – cea de 90 g, la 3 lbs – 95 g, iar la 3 1/2 lbs – 110 g.
Crapul matur cu solzi poate fi prins si cu pestisori, exemplarele neproducatoare avand carnea cea mai buna. Il gasim in zonele cu obstacole, bolovani, radacini, copaci scufundati, iar in zile cu vant puternic in malurile dinspre care bate vantul.
Perioada din an cea mai prielnica pescuitului de crap este din martie pana in octombrie, si chiar in noiembrie. Primavara se recomanda pescuitul de la apus la rasaritul soarelui, pe cand vara cel mai bine se pescuieste in primele ore ale diminetii sau pe inserat. Pe vreme de canicula crapul sta ascuns in mal intr-un soi de semihibernare. Toamna se va avea in vedere ca temperature apei san u fie sub 18 grade C. Iarna crapul se ascunde in gropi si hiberneaza. La curenti din N-E (dinspre mal) si S-E (spre mal) nu se prinde crap.
Nada si momelile folosite:
Nada – poate fi compusa din cereale (grau, porumb, soia canepa, sroturi de floarea soarelui), pesmet, biscuiti, intregi sau macinate si cernute. Se pot folosi in stare naturala sau combinate cu aditivi, arome de capsuna, anason, vanilie, scopex (scoica), tuti frutti sau biostimulente obtinute in laborator si admise de lege.
Daca se foloseste nada din material vegetal, in ac se vor pune boabe de porumb, cuburi de mamaliga, iar pentru nada de origine animala (viermi, rame tocate, larve etc.) pe carlige se vor pune aceleasi momeli.
Nada se va alege in functie de sezon, de PH-ul apei si de hrana naturala proprie bazinului in care se pescuieste. Primavara si toamna baza alimentatiei este proteina. Vara nu se vor arunca in apa cantitati mari de nada pentru a nu oxida mediul, alungand astfel pestele.
Momeala vegetala – boabe de porumb, mamaliga, boabe de paine, cereale expandate, cartof fiert si indulcit, grau fiert etc.
Momeala animala – larve, rame, viermi, lacuste, crustacei, greieri, coropisnite, racusori, garizi etc.
Lungimile minime admise:
Crap - 45 cm
Amur Alb Cteno Cosas - 25 cm


<<INAPOI

 


Pariuri Sportive
 
 
Pescuit | Tehnici de pescuit | Scule de pescuit | Legislatie | Joc pescuit | Magazin pescuit
Despre vreme | Retete culinare | Forum pescuit | Evenimente | Galerie Foto | Publicitate | Contact
 
© 2004-2013 - Creative Vision
Toate drepturile rezervate